ЗАЕДНО ТВОРИМ ДОБРО - ФОРУМ ДОБРОВОЛЧЕСТВО

Размер на шрифта: A A A Назад
петък, 13 декември 2019
Публикувано от: Наталия Любенова Масларова
ЗАЕДНО ТВОРИМ ДОБРО - ФОРУМ ДОБРОВОЛЧЕСТВО

За първа година на 11 декември 2019г., в гр. Бургас ще се проведе форум за доброволческата активност, организиран от Община Бургас - дирекция "Младежки дейности". Идеята е форума да се провежда всяка година през месец декември, отчитайки дейностите и резултатите от доброволческите инициативи сред младежите.

Целта на форума е да се популяризира доброволческата дейност сред деца, родители и работодатели. Да се създаде пространство, където доброволци от различни сфери да се запознават, да споделят и популяризират каузите си.

 

Убедени сме, че взаимодействието между социално ангажирани хора и организации е ключово за постигането на общата цел.

 

На форума ще бъде представена  "Точка на информационен обмен", включена в платформата "Активни и здрави Бургас", в която всеки ще има възможност да се информира, да споделя и да запознава другите с различни доброволчески инициативи и не само - да подкрепя и да бъде подкрепян в различни активности.

 

"АКТИВНИ и ЗДРАВИ БУРГАС" насърчава доброволчеството в българските училища и университети и стимулира развитието на доброволческата култура в България, като предоставя възможност всеки да се включи активно в дейностите от програмата и обществения живот.

 

Доброволчеството е една от най-силните форми на социална активност, която помага с малки стъпки всеки ден да живеем в по-отговорно, по-сплотено общество.

 

Силно вярваме, че доброволците са истински хора за пример, които през споделения си опит и научени уроци имат възможност да намерят още съмишленици и дългосрочно да подобрят света.

 

Докато правиш добро, развиваш важни умения -   отговорност, комуникация, увереност, трупаш безценен житейски опит, създаваш приятелства,  усъвършенстваш качества като  справедливост, солидарност, приобщаване и чувство за гражданска принадлежност.

 

Очаква се срещата да събере представители от ученически и студентски съвети, родителски настоятелства, пeдагогически съвети, работодатели, организации и фондации с доброволчески инициативи.

 

 

 

КЪДЕ? и  КОГА? - На 11 декември от 16.00 до 19.30 ч. в Експозиционен център Флора в Приморски парк, Бургас.

 

Събитието е безплатно.

 

Нужно да потвърдите участие в посочената регистрационна форма до 6 декември 2019г., от която да получим малко информация за Вас и каузите, които сте подкрепили и/или подкрепяте.

 

За регистрация във форума, попълнете формуляра от линка:

 

https://activewell.burgas.bg/registracionna-forma-za-partniori/

 

 

 

ПОЛЗИ ЗА ВАС ОТ ФОРУМА!

 

  • Много нови приятелства с други социално активни хора;

  • Запознаване със доброволчески каузи в Бургас и хората/организациите, които стоят зад тях;

  • Съвместна работа с настоятелства, съвети и организации, ангажирани с различни обществено значими проекти;

 

 

 

ПРОГРАМА?

 

16:00-16:30ч. Регистрация на участниците

 

16:30-16:45ч. Откриване и  кратко представяне на каузите, които ще вземат участие.

 

16:45-19:00ч. Опитът на доброволеца си казва думата (Споделяне на идеи и инициативи свързани с доброволческа дейност в Община Бургас).

 

19:00-19:15ч. Представяне на ТИО - "Точка на Информационен Обмен" в сайта на "Активни и здрави Бургас".

 

19:15-19:30ч. Закриване на форума

*************************************

 

12.12.19г.

 Форумът "Заедно творим добро" е организиран от Дирекция "Младежки дейности" към Община Бургас, като част от инициативата "Активни и здрави", чиито вдъхновител е известната бургаска спортистка Гергана Б. Брънзова. Инициативата събра близо 90 представители от различни училища и организации и даде трибуна на много желаещи да популяризират своята дейност. Сред тях най-активни бяха представителите на бургаските училища. Всеки имаше възможност да сподели в какви инициативи е участвал или участва. На форума бяха споделени и много добри практики. Гергана Маринова, разказа накратко за доброволчеството, като част от образователната система в Канада.

Елина Гюрова от родителското настоятелство към ОУ "П.Р. Славейков" заяви - "Доброто е хубаво да се казва и споделя, за да го направим заразно".

Десислава Василева  от МКБППМН в гр. Бургас, сподели своя доброволчески опит в Африка, с презентацията си "Какво получих, като доброволец" - "Получих опит, приятели, контакти за бъдещо сътрудничество. Всичко това и повече!"

На форума представители на Orbis Digital Agency - Бургас представиха и "Точката на информационен обмен", включена в платформата "Активни и здрави Бургас" - www.activewell.burgas.bg

"Заедно творим добро" е първият доброволчески форум, който включва в една платформа всички организации с чудесни доброволчески каузи, които съществуват и за които е нужно хората да научат. Искаме те да се запознаят помежду си в точката за информационен обмен, която е дигитална и на която да могат да споделят информацията", сподели като организатор на събитието Гергана Брънзова.

"Бихме искали тази идея да се разгърне и да стане мащабна. България е на едно от последните места в Европейския съюз по оценяване на доброволчеството - тази дейност не се котира достатъчно. Много хора я извършват, но самите те не го осъзнават. Тя не се кредитира достатъчно в университетите, например, а представлява нещо, което хората правят от сърце, така че би трябвало да бъде отбелязана и заявявана повече", посочи още организаторът. Тя добави, че ключовата дума на днешния форум е "Споделяй", тъй като с него се цели да се обгърне по-голям мащаб от хора, а диапазонът във възрастта на участниците да се разшири максимално."

 

Желаеш да ВИЖДАШ ПРОМЯНАТА в града в който живееш?!

 

Бъди ПРОМЯНАТА! ВКЛЮЧИ СЕ! НАПРАВИ ГО ОТ СЪРЦЕ!

 

 

 

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 605 Последна промяна: 12:50:08, 13 декември 2019