КАМПАНИЯ - ДИШАЙ СЪЗНАТЕЛНО! ИЗБЕРИ КИСЛОРОДА!

Размер на шрифта: A A A Назад
вторник, 21 май 2019
Публикувано от: Наталия Любенова Масларова
КАМПАНИЯ - ДИШАЙ СЪЗНАТЕЛНО! ИЗБЕРИ КИСЛОРОДА!

 

През месец май 2019г. Община Бургас стартира кампания "Дишай съзнателно", част от програмата "Активни и  здрави Бургас".

В тази връзка провеждаме анкета, която има за цел да проучи емоционалното и физическо състояние на всеки човек.

Анкетата е анонимна и се попълва в елекронен вариант в срок до 03.06.2019 г. на посочения линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfW_mY_QBim4nP_o7YAMpBKwZjTh8XY6K7hXrigr5m_YEHAQQ/formResponse

Резултатите от анкетата ще бъдат използвани, за да дадат яснота и насока за прилагането и интеграцията на метода - СЪЗНАТЕЛНО ДИШАНЕ, както и на алтернативни методи за физическа активност и достигане на оптимално състояние в ежедневието на всеки човек.

Животът ни започва и завършва с глътка въздух. Необходим ни е десет пъти повече въздух, отколкото храна. Средно вдишваме от порядъка на 10-15 пъти в състояние на покой. Това прави 600-900 пъти на час и 14 400-21 600 пъти всеки ден. Този обем въздух, който преминава през нашата система е десет пъти повече от количеството храна, което приемаме.

Можем да оцелеем без храна седмици, без вода дни. Без кислород можем да оцелеем не повече от няколко минути.

Осъзнаваме ли как дишаме?!
Начинът, по който дишаме е индикатор за емоционалното и физическо състояние на организма ни.
Дишането е единствената метаболитна функция, която можем да управляваме съзнателно и която в същото време е автономна и функционира без участието на съзнателния ни ум.

Подобряване на дихателните навици води до: 

ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА : 16 пъти повече енергия се произвежда с кислород, отколкото без него.

ОПТИМАЛНА ФОРМА:  При съзнателно, правилно дишане се осигурява повече кислород на клетките, което увеличава способността да се изгарят мазнини. Обратно, нарушените дихателни навици, доставят по-малко кислород на клетките и способността ви да изгаряте мазнините намалява.

СПОКОЕН УМ:  Нашият мозък е основен консуматор на кислород и следователно органът, който страда най-много от лошите ни дихателни навици. Мозък, до който достига твърде малко кислород е подложен на стрес.

УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО: Сърцето ни е разположено точно между белите дробове. Начинът на дишане има влияние върху функцията на сърдечния мускул. Ако дишаме по-бързо, сърцето ни ще бие по-бързо. Съзнателното, равномерно дишане допринася за подобряване дейността на сърцето.

Съзнателното дишане е най-достъпният начин да бъдем в баланс с потока на психическото и физическо състояние през деня.

 

Свали като PDFСвали като PDF Разглеждания: 676 Последна промяна: 09:11:48, 28 май 2019